Embodied Voice Flow (utjelovljeni tok glasa) je vokalno-fizički proces koji nas poziva na ponovno otkrivanje i osnaživanje intimnog odnosa s vlastitim iskonskim glasom i njegovom dubokom senzibilnosti, kroz somatski rad na slušanju (Deep Listening), utjelovljenju vokalnosti i glazbenom instinktu. Kombinacijom niza vokalnih praksi s pokretom, stvaramo različite forme vokalne improvizacije. Kroz zvuk i pokret izražavamo našu vitalnu kreativnost, dok istovremeno, slušajući cijelim tijelom, kultiviramo umjetnost življenja u sadašnjem trenutku. 

Osnovne prakse Embodied Voice Flow-a su: duboko slušanje (Deep Listening) – meditativna praksa dubinskog primanja zvuka kroz tijelo, bezuvjetno slušanje kao ulaz u našu svijesnost; somatsko iskustvo – doživljavanje vlastitog glasa i tijela kao integrirane cjeline, dijalog s vibracijskom prirodom vašeg glasa; pulsiranje/ugađanje (tuning) – rad sa spontanim pulsacijama i melodijama kao način doživljavanja glazbe u razigranom, intimnom, golom smislu; povezivanje sa svojim kreativnim izvorom prepuštanjem glazbi trenutka; kolektivna vokalna improvizacija – organiziranje spontanih ritmično-melodičnih obrazaca u kolektivni glazbeni tok unutar improviziranih zvučnih putovanja; pjesme kao učitelji – u posljednjem dijelu radionice otvaramo pjesme iz različitih tradicija i zajedno zaranjamo u njihovu melodiju, ritam, kružnost, prepuštajući se svakoj pjesmi kao ulazu u našu svijest i punu ekspanziju našeg glasovnog bića.

Radionica je namijenjena svima, izođačima, pjevačima, plesačima, glumcima, kao i sramežljivim početnicima i svima koji žele istraživati, pjevati, improvizirati ili se nakratko susresti i upoznati svoj glas.

  • DATUM: 18. i 19. svibnja 2024.
  • RASPORED: 10:00 do 16:00
  • MJESTO: Koncertni ured Zadar
  • KOTIZACIJA: 70 eura
  • Radni jezik radionice je engleski
  • Broj sudionika je ograničen!
Prijava na radionicu Embodied Voice Flow

Alessio Castellacci je učitelj utjelovljenja glasa (voice embodiment) sa sjedištem u Berlinu. Studirao je razvojnu psihologiju (Sveučilište La Sapienza – Italija) i koreografiju (Artez Institut – Nizozemska). Od 2007. radio je kao suvremeni plesač i skladatelj zvuka za razne koreografe u Europi, poput Maria F. Scaroni, Peter Pleyer, Dani Brown & Marta Navaridas, Morgan Nardi/Ludica, Piccoli Production, Eszter Gal, Jeremy Wade, Sasha Waltz Kinder Tanz Company/Gabriel Galindez Cruz, Tino Sehgal, Kareth Schaffer, Zwoisy Mears Clarke, Ru Chen /Cloud Gate Company (Tajvan), Hyoung Min Kim (Berlin/Seoul).

Od 2008. posvećen je istraživanju izražajnih mogućnosti ljudskog glasa i od tada je razvio pedagoški pristup improvizaciji glasa i pokreta. Presudna iskustva u njegovom razumijevanju integracije glasa, pokreta i uma bila su njegova proučavanja s pionirkom proširenih vokalnih tehnika Meredith Monk; sa začetnicom Vocal Dancea Patricijom Bardi; s etnomuzikologom Markom Van Tongerenom; s iscjeliteljem zvukom Amitom Carmelijem (The Music School Of Life) čiji rad ima dubok utjecaj na njegov odnos prema glasu, dahu i svijesti.

Posljednjih 17 godina Alessio je redovito držao radionice na različitim mjestima u Europi (predavao je i na Tanzhaus Zurich, Improspeckje Festival Zagreb, Altart Praha, Wasp Bucharest, Ials Rome, Kontakt Festival Budapest, Tanzfabrik Berlin, SMASH Berlin, NOW! Festival Berlin, ROAR Berlin, Dans Centrum Syd Malmö, Proda Oslo, Skolen for Samtidsdans Oslo, Dance Atelier Reykjavik, K3 Hamburg, Hzt Berlin, Choreography BA Rejkyavik, Dance BA Copenhagen, BARD College Berlin, University of Osnabrück i mnogi drugi).

Od 2012. do 2021. vodio je obrazovni program SMASH – koji se sada nastavlja kao ROAR Berlin – godišnji program za umjetnost pokreta. Godine 2017. pokrenuo je s koreografkinjom Jule Flierl seriju performansa Od daha do materije (From Breath to Matter), u kojoj su različiti umjetnici pozvani da dijele radove na temu vokalnog plesa i njegovih političkih implikacija. Od 2017. Alessio s vokalnom umjetnicom i pedagoginjom Irenom Z. Tomažin vodi The World is Sound (TWIS), platformu za zvučne i glasovne prakse sa sjedištem u Berlinu. Alessio je certificirani Estill Figure Proficiency (EFP) praktičar Estill Voice tehnike i certificirani IFS (Internal Family System) praktičar razine 1.


Radionica je organizirana u suradnji s Koncertnim uredom Zadar. Za više informacija pišite na jagoda@kamenebabe.org / Jagoda Cupać, voditeljica programa “Nematerijalna vokalna baština u suvremenom kontekstu”