Na radionici ćemo se susresti s drugačijom verzijom sebe od one koju poznajemo u svakodnevnom životu, otkrivanjem različitih glasova koji se kriju u našim tijelima. Preusmjerit ćemo pozornost na slušanje svoje nutrine, prilagođavanje vlastitim emocionalnim tokovima i tjelesnim impulsima. Pažljivim slušanjem bolje upoznajemo sebe, ali i svoj zvučni materijal, izričaj i pjesme koje su već budne u nama.

Svoj glas ćemo razvijati kroz intenzivne tjelesne vježbe i vježbe disanja, kroz različite vrste masaže tijela i kroz položaj tijela. Na taj način moći ćemo osluškivati i čuti tijek emocija uz otvaranje tjelesnih rezonatora. Kretanje emocija postat će fizičko, opipljivo i također glazbeno. Istraživat ćemo vezu između pokreta i glasa prateći fizičke impulse kroz vođene improvizacije, promatrat ćemo kako se zvuk, dah i pokret nadopunjuju i kako slijede. Svaki dan ćemo završiti individualnim i grupnim pjevanjem. Fokusirat ćemo se na “stare narodne” tonove iz slavenske tradicije. Nastojat ćemo savladati koncept primanja pjesama a ne “spravljanja pjesama”, to ćemo postići strpljenjem i otvorenošću. Pjesma postoji već dugi niz godina, a naš zadatak je otvoriti joj se i poslušati što nas ona može naučiti o nama samima.

Radionica je namijenjena svima, izođačima, pjevačima, plesačima, glumcima, kao i sramežljivim početnicima i svima koji žele istraživati, pjevati, improvizirati ili se nakratko susresti i upoznati svoj glas.

  • DATUM: 23. i 24. ožujka 2024.
  • RASPORED: 10:00 do 16:00
  • MJESTO: Koncertni ured Zadar
  • KOTIZACIJA: 70 eura
  • Radni jezik radionice je engleski
  • Broj sudionika je ograničen!
Prijava na radionicu Moved by Voice / Dodir Glasa

Irena Z. Tomažin slovenska je plesačica, koreografkinja, performerica, vokalistica, pjevačica i improvizatorica, aktivna na domaćoj i međunarodnoj sceni. U svojim istraživanjima tjelesnosti i ekspresivnosti tijela uključuje glas, sonorizira tijelo i ističe tjelesnost kao zvučni ili glasovni krajolik. Do sada je postavila deset autorskih izvedbi u kojima spaja glas i pokret. U autorskom radu kreće se između intimnog i izvanjskog prostora zvučnosti tijela i tijela u glasu, zvuku i prostoru. Više puta je nagrađivana za svoje nastupe na festivalu Gibanica.

U glazbenom svijetu privukla je pozornost solo projektom za glas i diktafone “iT”, spojem pjesama, vokalnog eksperimentiranja, performansa, tekstova, govorne riječi, zvučne poezije i teatra, s kojim se našla na terenu dekonstrukcije glasa po prvi put. Kroz istraživanje glasa u području slobodno improvizirane glazbe, potonju je odvela još dalje, u područje zvučnosti i buke, u područje međuglasa, tijela i zvuka njegove mehanike. Nastupa samostalno ili u suradnji s mnogim koreografima, plesačima, glazbenicima i međunarodnim bendovima u zemlji i inozemstvu (Tino Sehgal, Christian Kesten, Anne Hirth, Matej Matejka, Maja Delak,  Mala Kline, Mathieu Copeland, Josephine Evrad, Janez Janša/Emil Hrvatin, Dragan Živadinov, Bara Kolenc, Michael Zerang, Okkyung Lee, Christof Kurcmann, Seijiro Murajama, Xavier Charles, Lee Patterson, Liz Allbee, Ilya Belorukov, Tomaž Grom, Jonas Kocher, Gudenz Badrutt, Orchestra 33 1/3, Matej Bonin). Izdala je dva solo albuma Crying Games i Taste of Silence te album Ljubljana-Wien s Christofom Kurzmannom. Irena je također članica kultnog electronic-industrial benda Borghesia te je s njima izdala dva albuma: And Man Created God i Proti Kapitulaciji.

U svom pedagoškom radu, za koji je 2023. godine nagrađena i nagradom Ksenija Hribar Društva za suvremeni ples Slovenije, inovativno širi svoj glas, tijelo, pokret, improvizaciju, govor i pjevanje. Dugi niz godina vodi radionice u zemlji i inozemstvu. Zajedno s kolegom Alessiom Castellacci vodi niz radionica The World is Sound (TWIS) u kojima su istraživanje glasa i improvizacija u prvom planu.


Radionica je organizirana u suradnji s Koncertnim uredom Zadar. Za više informacija pišite na jagoda@kamenebabe.org / Jagoda Cupać, voditeljica programa “Nematerijalna vokalna baština u suvremenom kontekstu”