Udruga za glazbeno-scenske prakse.

Menu

Filter

Social

AVLIJE U OFSAJDU :: Tribina – Javno je bitno

Tribina “Javno je bitno” održat će se na Trgu domovinske zahvalnosti u Benkovcu u subotu 20. travnja 2024. u 10 sati

U razgovoru s nagrađivanim novinarom Andrejem Dimitrijevićem, koji moderira domaćica, Benkovčanka i također novinarka, Melita Vrsaljko, Dimitrijević će pričati o važnosti medija, transparentnosti vlasti i informiranosti građana kao preduvjetima za izgradnju demokratskog društva.

Naš gost dobitnik je četiri nagrade Hrvatskog novinarskog društva koje je zaradio svojim pričama o imovini bivših ministara Lovre Kuščevića i Milana Kujundžića, otkrićima u aferi “Softver”, nepropisnom gomilanju otpada pored Samobora. Osim što razotkriva afere i ukazuje na nepravilnosti u trošenju javnog novca, Dimitrijević ujedno svoje znanje prenosi i na mlađe generacije novinara kao vanjski suradnik zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Pitanja kojima ćemo se baviti jesu: što je javni interes i koje stvari su bitne za zajednicu? Kako i na koji način političari djeluju protiv javnog interesa? Zašto je važno da građani budu informirani i koja je uloga lokalnih medija? Kako je raditi na novinarskim pričama koje smjenjuju ministre?

Događaj koji organizira udruga Kamene babe dio je suradničkog projekta “AVLIJE U OFSAJDU” kojeg najbolje opisuje subjekt u njegovu nazivu – avlija, odnosno dvorište seoske kuće koje karakterizira prostore zaleđa i njihove zajednice te radnja – ofsajd, odnosno zajednice koje teže prelaženju granica i micanju predrasuda da su isključivo ruralne, sajmene, poljoprivredne i stočarske. Osim navedene tribine, u ovoj godini unutar projekta će se održati kino projekcija filma “Snajka – dnevnik očekivanja” (Restart) koja se bavi pitanjem interkulturalnosti i tzv. “miješanih brakova” i dramska predstava “Kronika nestajanja” (Teatro VeRRdi) koja otvaranja pitanja starenja i feminizma.

Događaj se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Dizajn vizuala: Denis Jakupi i Nadja Orkić