Udruga za glazbeno-scenske prakse.

Menu

Filter

Social

Hvatamo zalet za AVLIJE U OFSAJDU!

Naš projekt prepoznat je kao najbolji na natječaju Clubture network ! Što vam pripremamo u sezoni proljeće/ljeto u Nadinu, Lončarima i Benkovcu?

Koncept suradničkog projekta “AVLIJE U OFSAJDU” najbolje opisuje subjekt u njegovu nazivu – 

avlija

odnosno dvorište seoske kuće koje karakterizira prostore zadarskog zaleđa i njihove zajednice, i radnja – 

ofsajd

odnosno zajednice zadarskog zaleđa koje teže prelaženju granica i micanju predrasuda da su isključivo ruralne, sajmene, poljoprivredne i stočarske. 

Cilj ovog projekta je, naslanjajući se na prethodnu rečenicu, općinama Benkovac i Obrovac s naglaskom na njezine marginalizirane dijelove (selo Nadin i naselje Karin Gornji, zaseok Lončari) donijeti kulturni sadržaj i javne diskusije u njihove avlije. Činjenica da navedena mjesta pod kulturni program uvrštavaju različite gastro susrete kojima je u središtu janjetina, fiš, vol, prisnac ili bukara dovodi do zaključka da postoji nasušna potreba za “pravim”(suvremenijim) kulturnim sadržajem kojeg potvrđuju povremene i kontinurane uspješne aktivnosti drugačijih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici (npr. Udruga “Vlajter-ego”). 

Ovaj projekt naslanja se na taj kontinuitet aktivne i alternativne lokalne zajednice kroz kino projekciju, kazališnu dramsku predstavu i javnu tribinu. Teme koje okupljaju navedene aktivnosti važne su za članove zajednica u zaleđu, a bave se pitanjem “miješanih brakova”, pitanja starenja i feminizma i pitanja javnog interesa i javnog dobra

Prikazivanje dokumentarnog filma “Snajka: dnevnik očekivanja” (Restart documentary) i tematska diskusija nakon u prostoru Pueblo Escondido Udruge Lončari, u istoimenom zaseoku koji broji 10-ak stanovnika, donosi svakodnevnu temu njegovih stanovnika – je li se Hrvatica udala za Srbina ili Srbin za Hrvaticu i obrnuto. Kroz film i perspektivu koja nije srpsko-hrvatske tematike, ali koja prikazuje proces udaje i funkcioniranja hrvatsko-romskog para želi na indirektan način povesti raspravu o strahovima i predrasudama o braku gdje su supružnici pripadnici različitih narodnosti i religija. 

Izvođenje predstave “ Kronika nestajanja ” (produkcija Teatro VeRRdi) na Kaštelu Benković i razgovor s autoricama i izvođačicama Maruškom Aras i Lucijom Matković, otvara pitanje starenja i posljedičnog nestajanja. Benkovac, kao i druge sredine, ima staro stanovništvo, od kojih su najnevidljivije žene što je također tema koju predstava snažno tematizira jer je koncipirana prema motivima iz knjiga Daše Drndić, Slavenke Drakulić i Dubravke Ugrešić. Dramske predstave rijetkost su u Benkovcu, a feminističke teme gotovo da nemaju nikakvog prostora u javnosti što je zaista poražavajuće s obzirom na ulogu žena “koje drže tri kantuna kuće” u ovim prostorima. 

Posljednja tema, tema javnog interesa i javnog dobra održat će u Nadinu u novootvorenom Društvenom centru kroz razgovor istraživačkih novinara – Andreja Dimitrijevića i Melite Vrsaljko. Cilj ove aktivnosti je dati zajednici mogućnost upoznavanja s polugama za očuvanje javnog interesa i dobra ali i pružanje platforme za izražavanje nezadovoljstva okolinom u kojoj građani žive.

Program objavljujemo uskoro — Pratite nas na FB i Instagramu !