Udruga za glazbeno-scenske prakse.

Menu

Filter

Social

DINA E MEL I ZBOR FIGE: Vokalna radionica zaboravljenih pjesama zadarskih Arbanasa

Zbor Fige pod okriljem udruge Kamene babe u 2022. godini organizira niz vokalnih radionica u kojima spaja suvremene edukatore i tradicionalnu vokalnu baštinu. Prva u nizu radionica oživljava vokalnu baštinu zadarskih Arbanasa pod vodstvom dua Dina e Mel i namijenjena je svima, bez obzira na pjevačko iskustvo. Radionica je besplatna i održat će se 26. i 27. ožujka od 18 do 20h u prostorijama kulturno umjetničke udruge “Vicko Zmajević” u Arbanasima.  

Voditeljice radionice, muzikologinja Dina Bušić i gitaristica Melita IvkovićDina e Mel – dugi niz godina istražuju i prikupljaju tradicijske arbanaške pjesme, a 2020. godine objavljuju album “Bërbili (Slavuj) – zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa” u suradnji s iskusnim glazbenim istomišljenicima Edinom Karamazovim, Miroslavom Tadićem i Yvette Holzwarth. Vrijednost albuma Bërbili ogleda se i u činjenici što je arbanaški govor, prema procjeni UNESCO-a, danas jedan od najugroženijih u Europi. Autori koji su sudjelovali na stvaranju albuma unijeli su vlastite sudbine, iskustva i glazbeni ethos u aranžmane čime su dali novi život arbanaškoj tradicijskoj glazbi.  

Zbor Fige čine žene i muškarci raznih pozadina, profesija i interesa ali jednake zajedničke ljubavi prema glazbi, ljudima, prirodi, smijehu, druženju, sklapanju novih prijateljstava i proučavanju funkcioniranja vlastitog tijela – što pjevanje svakako jeste. Pod vodstvom vokalistice, pjesnikinje i vokalne pedagoginje Marte Kolega, Fige od 2019. godine radom, posvećenošću i ljubavlju oživljavaju i upisuju suvremeni kod u tradicijsku glazbu odgovarajući na rastuću potrebu građana za snagom i dirljivom jednostavnošću nematerijalne vokalne baštine.  

Zborsko edukativni program “Nematerijalna vokalna baština u suvremenom kontekstu” podržan je od strane Grada Zadra. Zahvaljujemo KUU “Vicko Zmajević” na suradnji i ustupanju prostora. 

(POPUNJENO!) Prijava na radionicu je obavezna i može se izvršiti popunjavanjem obrasca: https://forms.gle/wmhnypMQ7cqXaXAH8 ili na 0955127638 (Zrinka Džoić, članica Figa). U slučaju dodatnih pitanja, obratite se zboru Fige na zbor.fige@gmail.com.

Radujemo se vašem dolasku i pjesmi!