Udruga za glazbeno-scenske prakse.

Menu

Filter

Social

FRANCESCA PALEKA I ZBOR FIGE: Vokalna radionica – stari i novi narativi

18.12.2023 | 18-20h | Zavičajni muzej Benkovac | sudjelovanje besplatno

Drugu godinu zaredom Zbor Fige i Kamene babe organiziraju zborsko-edukativni program kojemu je cilj oživljavanje nematerijalne vokalne baštine u suvremenom kontekstu. Posljednju u nizu radionica u ovoj godini vodi muzikologinja Francesca Paleka, članica sastava Harmonija disonance

O RADIONICI | Tradicija i improvizacija: na prvu kao da jedno isključuje drugo, ali povezuje ih temeljna ideja i inspiracija – sloboda izraza! Snažna vokalna tradicija na hrvatskim prostorima implicira priče koje su pojedinci i zajednice interpretirali na toliko različitih i kreativnih načina te koje danas učimo i izvodimo prema očuvanim zapisima i snimkama, ali na naš način – improviziramo! Tradicijska glazba je autentična platforma za pronalaženje vlastitog glasa, ojačavanje zajednice i identifikaciju s kolektivnim nasljeđem koje se iskustveno prenosi s generacije na generaciju. Kroz pjevanje, pronalazimo slobodu da se predamo priči i istražujemo naš zajednički, individualni, jedinstven izraz!

Koje su naše priče?

Možemo li jedni druge voditi kroz glazbu?

Znamo li se slušati?

Usudimo li se stvarati u trenutku?

„VOKALNA TRADIONICA: stari i novi narativi“ je vokalna radionica na kojoj ćemo naučiti pjevati i interpretirati par tradicijskih napjeva s različitih područja u Hrvatskoj te ćemo se upoznati s improvizacijskom tehnikom takozvanog vocal paintinga, u slobodnom prijevodu, „slikanja glasom“. Čeka nas jedan zajednički kreativni trenutak – pridružite nam se!

O VODITELJICI | Francesca Paleka diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija aktivno i pasivno je sudjelovala u glazbenim događanjima različite vrste te su ju produkcija i organizacija radionica i koncerata zaintrigirale kao potencijalno profesionalno okruženje. Volontirala je na festivalima ozbiljne glazbe kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu u Zadru, Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe i Muzički biennale Zagreb na kojem je od lipnja 2022. do lipnja 2023. godine radila kao producentica. Nakon diplome, posvetila se proučavanju tradicijske i world music glazbe te je sudjelovala na etno kampovima i radionicama u Hrvatskoj, Švedskoj, Cipru, Njemačkoj, Francuskoj te Bosni i Hercegovini. Članica je vokalnog ansambla Harmonija disonance i ansambla gamelana Jaman Suara, a trenutno radi kao učiteljica glazbene kulture u Salima na Dugom otoku i vanjska suradnica zadarskog Koncertnog ureda.

Održavanje radionice podržano je od strane Grada Zadra i Zadarske županije. Zahvaljujemo Zavičajnom muzeju Benkovac na pružanju prostora za održavanje radionice. Program radionica popratite i na FB stranici Zbor Fige.

U slučaju dodatnih pitanja, obratite se Zboru Fige na zbor.fige@gmail.com ili na 0955127638 (Zrinka, članica Figa)

Radujemo se vašem dolasku i pjesmi!