Udruga za glazbeno-scenske prakse.

Menu

Filter

Social

SVETLANA SPAJIĆ I ZBOR FIGE: Radionica tradicijskog pjevanja

9. i 10.12.2023 | 10-15h (pauza 12-13h) | Koncertni ured Zadar | Kotizacija 10€

POŽELJNO PRISUSTVO OBA DANA i OBVEZNA PRIJAVA: https://forms.gle/QKdpyHZKcW4JRVtn6

Drugu godinu za redom Zbor Fige i Kamene babe organiziraju zborsko-edukativni program kojemu je cilj oživljavanje nematerijalne vokalne baštine u suvremenom kontekstu. Treću u nizu radionica u ovoj godini drži jedna od najpoznatijih interpretatorica i pjevačica tradicijske vokalne baštine – Svetlana Spajić.

Dvodnevna radionica biti će posvećena seoskoj vokalnoj polifoniji, a pjesma koja je odabrana za rad spada u pjevačke oblike tzv. hibridnog tipa, odnosno one koji predstavljaju mješavinu starijeg i novijeg stila pjevanja. Ovi oblici karakteristični su za određene oblasti u centralnoj Srbiji. Odlikuje ih dugi melodijski obrazac sa netemperiranim tonskim nizom i sa završetkom u sazvuku sekunde, te naizmjenično uzimanje daha vodećeg i pratećeg glasa. Ove pjesme pevački su izuzetno zahtjevne, traže maksimalan angažman cijele grupe i preciznu koordiniranost vodećeg i pratećeg glasa. 

Primjer koji je odabran za rad jeste pesma Čuvam ovce u livadi dole, ženske pjevačke grupe iz sela Jarmenovaca, oblast Gornja Jasenica. Pjesma je objavljena na albumu Šta se čuje kroz goru zelenu – pjevačka i sviračka tradicija Gornje Jasenice (kompakt disk, Beograd, 2007. Priredila Jelena Jovanović, urednik izdanja Danica Petrović).

Nakon detaljne analize tekstualnih, melodijskih, ritmičkih i prozodijskih odlika odabrane pesme, pristupit će se njenom učenju i usvajanju s dosta grupnog i pojedinačnog praktičnog rada i uvježbavanja. Tečaj obuhvaća i vokalnu tehniku i ornamentiku, odnosno pjevačko – tehnički tradicijski vokabular neophodan za primjereno izvođenje ovog tipa pjesama. 

O VODITELJICI | Svetlana Spajić rođena je 1971. godine u Loznici. Diplomirala je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom proteklih trideset godina usvajala je srpske tradicionalne pjesme učeći “na terenu”, od izvornih pjevača najstarije generacije. Realizirala je niz domaćih i međunarodnih projekata na očuvanju i promociji srpske tradicionalne glazbene baštine sa područja Dalmacije, Bosanske Krajine, planine Ozren u sjevernoj Bosni, Zapadne Slavonije, istočne Srbije, ali i rodnog Podrinja. Od 2009. godine predvodi Pjevačku družinu Svetlane Spajić sa kojom je nastupala u značajnim koncertnim dvoranama i na mnogim međunarodnim festivalima (Koncertgebau, Koncerthaus, Nacionalna dvorana Tajpej, Festival sakralne muzike u Fesu, Vomeks). Grupa često nastupa i sa seoskim pjevačima na narodnim saborima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Od 2015. do 2018. godine bila je programski urednik festivala muzičkog tradicionalnog stvaralaštva RETNIK. Dugogodišnja je članica organizacijskog odbora Sijela Tromeđe u Strmici kod Knina. en.wikipedia.svetlana spajic

Održavanje radionice u okviru programa ZBOR FIGE 2023 podržano je od strane Grada Zadra i Zadarske županije. Program radionica popratite na FB stranici Zbor Fige.

U slučaju dodatnih pitanja, obratite se Zboru Fige na zbor.fige@gmail.com ili na 0955127638 (Zrinka, članica Figa)

Radujemo se vašem dolasku i pjesmi!