Glazbeni projekt “Mediteraneo”

“Mediteraneo” je geografsko-glazbeni koncept koji obuhvaća tradicijsku glazbu mediteranskog područja kao što su Dalmacija i Istra, Turska, Grčka, Maroko i Španjolska, a polazi od ideje da je Mediteran zapravo more okruženo kopnom. Muziku koja nastaje uz rubove našeg mediteranskog plavetnila na neki način povezuje i spaja naše jedino i neponovljivo – more. Tradicijsku glazbu raznih Mediteranskih zemalja s tekstovima iz Mediteranskog brevijara Predraga Matvejevića spojila je Marta Kolega, koja uz pomoć gitarske pratnje Zlatka Ratkajeca, pripovijeda i pjeva o ovom imaginarnom putovanju.

Marta Kolega – vokal, gitara

Zlatko Ratkajec – gitara, gitalele

Zlatko Ratkajec je renesansni umjetnik: muzičar – gitarist, drvodjelac i izrađivač instrumenata. Putovao je po Balkanu i istoku gdje je učio i svirao s izvornim muzičarima i njegovateljima tradicijske glazbe koji su se njome igrali i izražavali je na vlastite načine.

Marta Kolega je multidisciplinarna umjetnica koja živi i radi na relaciji Zagreb-Kali, Hrvatska. Jednako je inspirira tradicija pričanja priča i poezija, tradicijsko pjevanje i suvremena vokalna improvizacija. Marta je tri godine vodila muzičku sekciju “ZborXop”, pjevala u duetu “Marta&Glo” i bendu “Čiribilu”, baveći se intenzivno tradicijskom pjesmom i muzikom balkanskog poluotoka, a njena velika glazbena ljubav je latinoamerička tradicija (Kuba, Meksiko, Latinska Amerika). Voli melos koji spaja zapadnu i istočnu muzičku tradiciju. 2017 i 2018 putuje u Sevillu i Granadu učiti flamenko pjevanje i ples. 2018. i 2019. intenzivno proučava tradicijsku glazbu mjesta Kali, ostvarivši projekt “Melos tradicije: Vokalna tradicija mjesta Kali – Pivanje po selu”.

Koncert Mediteranea održan je u kolovozu 2020 na Musapstanu u Zadru i u Kalima na otoku Ugljanu.

Mediteraneo u medijima

 

Kategorija: Glazba, Istraživanje