Umjetnička rezidencija “Arheologija bića: Slavenski korijeni”

Rezidencija s ruskim redateljem Sergeijem Kovalevichem trajala je sedam dana u prostorijama Filodrammatike u Rijeci u rujnu 2019.  Kroz sedam dana umjetnice su se upoznavale i/ili proširile znanje o kazalištu Sergeija Kovalevicha, a najviše se radilo na pjevanju – I to tradicijskim pjesmama Balkanske regije, napose hrvatskim i srpskim arhaičnim tradicijskim napjevima.

Osim zajedničkog pjevanja, svaka umjetnica imala je prilike za individualni rad na pjesmi i/ili tekstu kojeg je sama odabrala, uz mentoriranje redatelja Sergeija Kovalevicha.

Kao temelj istraživanja postavljen je tjelesno/vokalni trening kroz koji se redatelj bavi pitanjima istraživanja živosti, organiciteta i tjelesnog pristupa tijelu i glasu. Svaki trening završava refleksijom, a svi treninzi su snimani kamerom u svrhu kasnijeg gledanja i naknadne refleksije. Sistem S. Kovalevicha pretpostavlja samo-promatranje kao temelj daljnjeg razvoja umjetničkog rada.

Kroz rezidenciju pokušali smo ustanoviti zajedničku ‘temu’, koja povezuje sve umjetnice, a ispostavilo se da je to tradicijska pjesma. Raspravljalo se o važnosti tradicije za formiranje zajednice, te o interpretaciji tradicije danas, kao i zašto nam je ona danas važna. Na rezidenciji se pričalo o mogućnosti nastavka rada pod nazivom “Izvir voda”  – istraživanje koje bi se bavilo starim slavenskim tekstovima i njihovom poveznicom s tradicijskim napjevima. Za ovo istraživanje Udruga “Kamene babe”  je prepoznata od Ministarstva kulture, te se ono nastavlja u mjestu Kali, otok Ugljan, u rujnu 2020. 

Umjetnice: Jagoda Cupać – plesačica, Adriana Josipović –  performerica i glumica, Barbara Majnarić – pjevačica, Marta Kolega – pjevačica, Ana Ćorić – muzička pedagoginja i pjevačica, Dunja Bahtijarević – pjevačica

Umjetnička rezidencija je nastala u suradnji organizacije International Theater Observatory (ITO) iz Rusije, Udruge Prostor Plus iz Rijeke i Udruge Kamene Babe iz Kali.

 

Kategorija: Istraživanje, Rezidencija