Umjetničko istraživanje “Stara cura – žena na rubu”

 

Umjetničko istraživanje “Stara cura ‒ žena na rubu” propitkuje odnos jezika i društvene / emotivne pozicije izmještenosti, istražujući konkretno sintagmu stara cura te poziciju ruba.

Ciljevi projekta:

  • inicirati preispisivanje tog simboličkog ruba na kojem se nalaze žene koje ne sudjeluju u reprodukciji vrijednosti konzervativnih / tradicionalnih vrijednosti
  • potaknuti eksperimentalnu umjetničku praksu na margini
  • istražiti / iskoristiti potencijal osobne (i projektne) izmještenosti kao pozicije veće slobode, kako u oblikovanju, načinu prezentacije, komunikacije sadržaja, tako i u autorskom radu

Umjetničko istraživanje odvilo se u periodu od ožujka do rujna 2022, kroz dva rezidencijalna boravka autorica u Kalima na kojima su provele terensko istraživanje, intervjue i dvije radionice s mještankama/ima otoka Ugljana, “Ženski kružok, razgovor i radionica pishogeografije” i “Žena na rubu – iskustva i (o)sjećanja”. Uz to, autorice su se redovito virtualno sastajala te bilježile osobne arhive na temu jezičnih formi koje nas distanciraju. Digitalni arhiv višemjesečnog istraživanja – vizualna kolekcija članaka, fraza i jezičnih figura, inspiracija i asocijacija na temu stare cure – dostupan je na linku.

Rad je predstavljen publici kroz nekoliko skica kućnih performativnih situacija koristeći pokret, zvuk, glas i govor. Dramatizirani prolazak kroz kuću obuhvatio je 3 performativne situacije koje su se odvile u prostoru kuhinje, hodnika i u “muzičkoj sobi”. Izvedba u kući je nastala u pokušaju glasovnog i fizičkog rastjelovljenja krutosti jezičnih formula i narativa kroz igralalački i grupni pristup. Izvođačice su tako uigrano pravile pitu od jabuka u kuhinji, koreografirano grupno sjedile na fotelji u hodniku i pjevale, te naposljetku izvele eksperimentalno dramsko čitanje u “muzičkoj sobi”. Publiku se posebno dojmila scena čitanja u kojoj su autorice izvele vlastite poetske i narativne tekstove na temu ženskog ruba, a koje su raspisale za vrijeme umj. istraživanja. Tekstovi prate osobne rubove autorica tijekom različitih životnih razdoblja. Uz izvedbu, predstavljene su ilustracije i video rad “Ples” Anđele Rončević, video rad “Nema života na Gaženici” Anite Čeko te vizualna instalacija i video “Skica za Kiki ili Jelu” Marte Kolege.

Istraživačice i izvođačice: Anđela Rončević, Marta Kolega, Anita Čeko, Marta Banić
Dramaturška i tehnička podrška: Jagoda Cupać

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije i Općina Kali. Partneri projekta su Pučko otvoreno učilište Dom na žalu i Turistička zajednica Općine Kali.

Kategorija: Radionica, Rezidencija